Omgaan met migraine

Heb jij last van migraine? Zware hoofdpijn die soms wel enkele dagen aan kan houden is geen pretje. Hoe graag je ook snel van je hoofdpijn af wil zijn, een paracetamol of ibuprofen werken niet. De migraine zal uitgezeten moeten worden. Vervelend als je een drukke agenda hebt of thuis voor de kinderen moet zorgen.

Gelukkig is migraine niet schadelijk, ook niet voor de hersenen. Dat neemt niet weg dat een aanval nooit gelegen komt en tot veel ongemak en nare complicaties kan leiden.

Wat kun je doen om migraine snel te genezen of zelfs te voorkomen?

Migraine

Signalen van migraine

Het zou fijn zijn als je van tevoren signalen  van migraine krijgt. Niet iedereen met migraine heeft dat waarschuwingssysteem. Wie ze wel heeft kan direct een pijnstiller nemen om zo de migraineaanval te onderdrukken of te verzachten. De bekendste signalen van een aanval van migraine zijn:

  • het zien van hele felle flitslichten;
  • donkere vlekken die in je gezichtsveld verschijnen;
  • zigzaggende lijnen in je gezichtsveld.

Wanneer je in staat bent deze signalen te zien, kun je dus voorkomen dat de aanval erger wordt door medicijnen te nemen en rust te pakken. Er zijn verschillende medicijnen op de markt ter bestrijding van zware, extreme hoofdpijn en dus ook migraine.

 

Welke medicijnen kun je nemen?

Er zijn veel middelen tegen hoofdpijn en migraine te koop bij de apotheek. Het is altijd goed om je door de apotheker te laten informeren of – nog beter – op advies van je huisarts middelen voorgeschreven te krijgen. Je huisarts kan je goed helpen als je heftige aanvallen van migraine ervaart.

De bekendste middelen die je tegen migraine kunt nemen zijn Advil, Nuprin, Medipren en Motrin.

Deze medicijnen helpen tegen de milde vorm van migraine. Als je de pillen hebt ingenomen is het handig om te gaan liggen in een rustige, donkere kamer. Voor sommige mensen kan het prettig zijn om het voorhoofd te koelen met een icepack.

Ben jij gevoelig voor de ingrediënten van de genoemde medicijnen? Dan kunnen er bijwerkingen zijn. Lees dus in elk geval altijd de bijsluiter heel goed of laat je in de apotheek informeren.

 

Heftigere aanvallen

Heb jij geen milde aanvallen, maar vooral zware, langdurende hoofdpijnen? Dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. De huisarts kan namelijk zwaardere medicijnen voorschrijven, die beter helpen. Imitrex is zo’n medicijn en het eerste dat op de markt kwam om doelgericht migraine te bestrijden. Imitrex legt verbinding met de gebieden in de hersenen die migraine veroorzaken en zorgt dat de bloedvaten samentrekken. Daardoor neemt de druk op de hersenen af en heb jij minder pijn. Imitrex is een zwaar middel en dus alleen op advies van de huisarts te verkrijgen.

Lees wederom goed wat de bijsluiter zegt over bijwerkingen.

 

Lange termijn

Natuurlijk is het vervelend om elke keer als migraine zich voordoet een oplossing te bedenken. Helaas is er nog geen medicijn dat migraine volledig buitenspel zet. Wel is er een verband gevonden tussen bepaalde voeding en migraine.

Zo schijnen er categorieën van voeding te zijn die eerder tot migraine leiden. Denk hierbij aan bepaalde soorten kaas en chocolade en rode wijn. Door het achterwege laten van deze middelen kun je dus meer richting geven aan migraine.

Wil je hier meer over weten? Lees dan alles over voeding en migraine op de website van de Hersenstichting.

 

Overige tips

Welke tips heb jij voor mensen met migraine? Laat ze achter in een reactie en help elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *